Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

5ος αι. π.Χ. Ο χρυσός αιώνας της Αθήνας




      

Την εποχή αυτή ο Περικλής είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο για την Αθήνα.
Την πιο μεγάλη δύναμη στην πόλη την είχε η Εκκλησία του δήμου, στην οποία λάβαιναν μέρος όλοι οι ελεύθεροι πολίτες.
Oι κάτοικοι της Αττικής χωρίζονταν σε κατηγορίες.
Αθηναίοι πολίτες ήταν όσοι είχαν πατέρα και μητέρα που κατάγονταν από την Αθήνα. Αυτοί είχαν και τα περισσότερα δικαιώματα.
Μέτοικοι ονομάζονταν οι ξένοι που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην πόλη.
Οι δούλοι ζούσαν στην Αθήνα και έκαναν όλες τις βαριές δουλειές.






O Περικλής αποφάσισε να ξαναφτιάξει τους ναούς που είχαν καταστρέψει οι Πέρσες. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησε και χρήματα από το συμμαχικό ταμείο.
Πάνω στην Ακρόπολη στήθηκαν λαμπρά μνημεία, τα Προπύλαια,το Ερέχθειο, ο ναός της Αθηνάς Νίκης και στο ψηλότερο σημείο ήταν ο Παρθενώνας, αφιερωμένος και αυτός στην Αθηνά.








O Παρθενώνας αποτελεί το κυριότερο έργο της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Μέσα στο ναό είχε τοποθετηθεί το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς, έργο του Φειδία.
Τα έργα αυτά θεωρήθηκαν κλασικά, γιατί έμειναν αξεπέραστα μέσα στους αιώνες. Γι' αυτό και η εποχή αυτή ονομάστηκε «χρυσός αιώνας».








Ερώτηση-εργασία: Τι σημαίνει η λέξη ακρόπολη; Ποια ακρόπολη εννοούμε, όταν γράφουμε το άλφα με κεφαλαίο γράμμα;
...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου