Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ελληνική γλώσσα: Ηφαίστεια-τοπικά επιρρήματα

Τοπικά επιρρήματα                    15/2/2017
Πού, κάπου, πουθενά, αλλού, εδώ, εκεί, παντού, όπου, οπουδήποτε, πάνω, κάτω, καταγής, μέσα, εγώ, εμπρός, πίσω, δεξιά, αριστερά, χαμηλά, ψηλά, πλάι, δίπλα, κοντά, μακριά, απέναντι, γύρω, ολόγυρα, μεταξύ, ανάμεσα, πέρα, βόρεια, νότια, ανατολικά, δυρικά.
Εργασίες:
1)Βρίσκω και υπογραμμίζω τα τοπικά επιρρήματα στο κείμενο που ακολουθεί.
                                                Ηφαίστειο Σαντορίνης  


Σύμφωνα με έναν από τους μύθους της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας η έκρηξη του ηφαιστείου προκλήθηκε από τον Φαέθοντα. Ο Φαέθων, γιος του Ήλιου και της Κλυμένης, δεν άκουσε τις συμβουλές των γονιών του και προσπάθησε να οδηγήσει ο ίδιος για μία ημέρα το άρμα του Ήλιου ολόγυρα στον ουρανό. Όμως δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα αφηνιασμένα άλογα του άρματος, ξέφυγε από την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσει πάνω στον ουρανό και προκάλεσε καταστροφικές επιπτώσεις γύρω στη περιοχή. Αλλού η Γη ξεράθηκε και τα ποτάμια της στέρεψαν, γιατί το άρμα πλησίασε πολύ κοντά της και αλλού καλύφθηκε από χιόνια και πάγους, γιατί το άρμα του Ήλιου απομακρύνθηκε πάρα πολύ. Τότε χρειάστηκε να επέμβει ο Δίας, ο οποίος έριξε τον κεραυνό του πάνω τον Φαέθοντα για να μπορέσει να σταματήσει το άρμα και τις επιπτώσεις στη γη.
Ένας δεύτερος μύθος θεωρεί τον Τρίτωνα, γιο του Ποσειδώνα και της Αφροδίτης, ως δημιουργό της Σαντορίνης. Κάποτε ο Τρίτωνας αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό κομμάτι γης ανάμεσα στην Κρήτη και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Άπλωσε λοιπόν το χέρι του εκεί και τάραξε τα αφρισμένα νερά του πελάγους, ώσπου ξεβράστηκε κάπου εκεί ένα καινούριο νησί, ανάμεσα σε βουνά πυρωμένης λάβας.
Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, όταν ηττήθηκε από τη θεά Αθηνά στη διεκδίκηση της Αθήνας, δημιούργησε μεγάλα κύματα, που δεν είναι άλλα από τα θαλάσσια κύματα βαρύτητας που εκδηλώθηκαν στο Αιγαίο πέλαγος μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

2)Ένα περιοδικό επιστημονικής φαντασίας ζητά να περιγράψεις τη φανταστική έκρηξη ενός ηφαιστείου δημιουργώντας το δικό σου μύθο. ΠΡΟΣΟΧΗ χρησιμοποίησε όσο το δυνατόν περισσότερα τοπικά επιρρήματα
.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
........................................................................................


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου