Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ημέρα αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο

 
   Η 2η Απριλίου έχει οριστεί ως Μέρα Παιδικού Βιβλίου. Έτσι αποφασίσαμε να αφιερώσουμε κάποιες ώρες από το σημερινό διδακτικό μας πρόγραμμα στο παιδικό βιβλίο και τη συγγραφή του αφού 2 του μήνα φέτος είναι Κυριακή.




  Σήμερα λοιπόν είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην αίθουσά μας τη συγγραφέα Εύα Κασιάρου. Η επαφή μαζί της ήταν μέσα από το μια διαδικτυακή σύνδεση. Η παρουσία της όμως κι η γλυκιά της φωνή πλημμύρισε την τάξη μας. Η διήγησή της μας πήρε μαζί της, αρχικά στους πρόποδες του Ολύμπου και κατόπιν επιχειρήσαμε μια νοητή ανάβαση στο βουνό των Θεών, μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων του βιβλίου της "Η κληρονομιά του παππού".

Μέσα από φωτογραφικό υλικό, πληροφοριακά στοιχεία και διήγηση της αρχής της ιστορίας του βιβλίου μείναμε με την αγωνία του τέλους, έτοιμοι να πιάσουμε τώρα το νήμα του μύθου από την αρχή διαβάζοντας το ίδιο το κείμενο και περιμένοντας με αγωνία τις τελευταίες σελίδες για να μάθουμε το τέλος αυτής της περιπέτειας. 



Βέβαια υποσχεθήκαμε πριν το διαβάσουμε να πλάσει ο καθένας με τη φαντασία του ένα δικό του φινάλε που θα το διαβάσουμε και θα το σχολιάσουμε. 
Ευχαριστούμε Εύα για την όμορφη εμπειρία που μας χάρισες!!

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Τοπική ιστορία: Η Γέφυρα του Κομψάτου



Μελετώντας την τοπική ιστορία  ακολουθούμε τον ιστορικό χρόνο και ταξιδεύουμε στον τόπο μας. Τις τελευταίες μέρες σταθήκαμε στη Γέφυρα του Κομψάτου. Χτισμένη στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (17ος-18ος αι.) από Ηπειρώτες μαστόρους αποτελεί το πιο εντυπωσιακό γεφύρι της περιοχής μας. Σήμερα αφού μελετήσαμε τα στοιχεία που βρήκαμε στο διαδίκτυο προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε στο χαρτί την εικόνα που σχηματίσαμε γι΄αυτήν. Βέβαια σε λίγες μέρες θα βρεθούμε εκεί και θα τη θαυμάσουμε από κοντά!












Και μια επαγγελματική απεικόνισή της.



Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Παιχνίδι Γεωγραφίας

Για να γίνει πιο διασκεδαστικό το μάθημα της Γεωγραφίας αλλά και να μάθουμε τις χώρες, τις πρωτεύουσες, τα βουνά, τα ποτάμια, τις θάλασσες της Ευρώπης, φτιάξαμε ένα παιχνίδι.




Ένα άδειο κουτί από τα χαρτί του φωτοτυπικού και περισσεύματα από τα χαρτόνια των κατασκευών μας αποτέλεσαν τα υλικά του παιχνιδιού μας.




Κόψαμε σε λωρίδες τα χαρτόνια και γράψαμε τα στοιχεία της γεωγραφίας προσθέτοντας κάθε φορά ό,τι καινούριο μαθαίνουμε. Τα βάζουμε στο κουτί, που το διακοσμούμε στα μικρά κενά του ελεύθερου χρόνου μας. Το παιχνίδι μας μοιάζει με αυτό των 10 ερωτήσεων. Κάθε παιδί με τη σειρά σηκώνεται τραβά από τη χαραμάδα του κουτιού ένα χαρτονάκι κρατώντας  το κρυφά από την υπόλοιπη τάξη. Δίνοντας το λόγο στα υπόλοιπα παιδιά  με τη σειρά, ο μαθητής που έχει το χαρτόνι στο χέρι, δέχεται ερωτήσεις διερεύνησης που απαντόνται με ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Όποιος πετάγεται, επαναλαμβάνει ερώτηση που έχει γίνει ή δίνει λάθος απάντηση "καίγεται".


Όσο καλύτερα μαθαίνουμε την Γεωγραφία της Ευρώπης , τόσο θα δυσκολεύει το παιχνίδι. Στο τέλος θα διοργανώσουμε κι ένα παιχνίδι ανάμεσα σε ομάδες και των δύο τμημάτων της Στ΄, για να έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ο ενθουσιασμός του παιχνιδιού ξεπερνά την ανία του απλού μαθήματος.

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Επίσκεψη στο πλανητάριο

   Σήμερα πραγματοποιήσαμε την προγραμματισμένη εδώ και καιρό εκδρομή μας στην Αλεξανδρούπολη. Προορισμό μας το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης, στη Μαΐστρο, όπου για λίγες μέρες φιλοξενείτε ένα μικρό πλανητάριο. 









    Ευτυχώς ο καιρός μας βοήθησε και δεν έβρεξε.
Ο χώρος ήταν πολύ όμορφος, μέσα στη φύση, στα πλατάνια. Φυσικά, όταν θα προχωρήσει η άνοιξη κι όλα θα πρασινίσουν, το τοπίο θα είναι καταπληκτικό κι ιδανικός τόπος για μια ακόμα εκδρομή.




Οι άνθρωποι που εργάζονται στο Μουσείο, πολύ ζεστοί και φιλόξενοι, μας υποδέχτηκαν και μας βοήθησαν να παρακολουθήσουμε τα δύο προγράμματα που είχαν ετοιμάσει. 


Ένα με δραστηριότητες σε μια αίθουσα κι ένα μέσα στο πλανητάριο. Καθώς το κεφάλαιο του βιβλίου μας στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας επιλέξαμε να έχει ως θέμα το διάστημα, ήταν για μας οικία τα όσα συζητήσαμε, παρακολουθήσαμε, σχεδιάσαμε. Ήταν όμως μια διαφορετική εμπειρία, που έφερε τον κόσμο του διαστήματος λίγο πιο κοντά μας. 



Έμοιαζε σαν ένα εικονικό ταξίδι, που ούτε στο σχολείο, ούτε στο σπίτι θα είχαμε τη δυνατότητα να το βιώσουμε. Χαρήκαμε, διασκεδάσαμε αλλά και μάθαμε πολλά καινούρια πράγματα.


Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ταξίδι στη σελήνη, τρεις ταινίες. Από τη φαντασία στην πραγματικότητα

Ο αγαπημένος ήρωας εκατομμυρίων παιδιών στον κόσμο Τεν-Τεν ταξιδεύει στη σελήνη.


Η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας και μία από τις πρώτες ταινίες που δημιουργήθηκαν ποτέ. Είναι του Ζωρζ Μελιέ και χρονολογείται από το 1902. Αναφέρεται σε μια ομάδα αστρονόμων που ταξιδεύει με έναν πύραυλο στην Σελήνη, για να δει τους σεληνάνθρωπους από κοντά...


Το πραγματικό ταξίδι των ανθρώπων στη σελήνη το 1969


Ελληνική γλώσσα: Σύνδεσμοι

Σύνδεσμοι

   Για να ενώσουμε τις λέξεις ή τις προτάσεις χρησιμοποιούμε κάποιες άκλιτες λέξεις. Οι λέξεις αυτές λέγονται σύνδεσμοι. Μερικοί από αυτούς είναι:

Και, ούτε, ή, είτε, αλλά, όμως, ενώ, μόνο, λοιπόν, ώστε, δηλαδή.

Ασκήσεις
1)    Γράψτε μια φράση για κάθε σύνδεσμο.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...................................................................................................................

2)    Περιγράψτε σε μια παράγραφο ένα φανταστικό ταξίδι στο διάστημα χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους που σου δίνονται πιο πάνω.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………........................

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Τραγούδι στην άσκηση αντισεισμικής προστασίας

   Σήμερα στο σχολείο οργανώσαμε άσκηση αντισεισμικής προστασίας. Αφού δημιουργήσαμε μια εικονική κατάσταση σεισμού και εφαρμόσαμε τις οδηγίες του ΟΑΣΠ βγήκαμε στον ανοιχτό χώρο της αυλής. Εκεί η τάξη μας, για να διασκεδάσουμε λίγο την κατάσταση και να χαλαρώσουμε τους μικρούς συμμαθητές μας, τραγουδήσαμε το τραγούδι που ετοίμασαν τα Ημισκούμπρια για την καμπάνια αντισεισμικής προστασίας του ΟΑΣΠ.


Στίχοι:
Σεισμός, σεισμός, γίνεται χαμός
Έλα φιλαράκο μη σε πιάνει πανικός!

Σεισμός, σεισμός, τρέμει όλη η γη
Άκου τα ημί να τη βγάλεις καθαρή!

Σεισμός, σεισμός, γίνεται χαμός
Έλα φιλαράκο μη σε πιάνει πανικός!

Σεισμός, σεισμός, τρέμει όλη η γη
Άκου τα ημί να τη βγάλεις καθαρή!

Βοήθεια, βοήθεια σεισμός
Φιλαράκια μου κουνιέται ο πλανήτης.
Και μάλλον θα μας πέσει στα κεφάλια μας το σπίτι
Θα με σώσει ο ρουμπινές;
Κάτω από το τραπέζι μπες
Κι αν είσαι στο σχολείο χώσου κάτω απ’ το θρανίο
Θα σωθώ άμα πηδήξω από το ρετιρέ;
Το κορμί σου στην προσγείωση θα μοιάζει με πουρέ!!
Τότε θα την κάνω απ’ τον ανελκυστήρα
Απ’ τα σκαλιά κατέβα και σε κερνάω μπύρα
Έτσι με ασφάλεια μόνο μπορείς να σκάσεις έξω
Όπα! Καλώδια της ΔΕΗ, ευκαιρία για να παίξω!
Παίζε με καλώδια και την υψηλή την τάση
Και θα γίνεις καρβουνάκι όπως καίγονται τα δάση,
Μη στέκεσαι σε μέρος με βεράντες από πάνω
Θα σου πέσει στο κεφάλι το αμόνι και το πιάνο
Μια που βγήκα έξω δε κοιτώ καμιά βιτρίνα;
Άμα πέσει η τζαμαρία θα σε ράβουν κάνα μήνα!
Όλα συντρίμμια, όλα ισοπέδα
Τα τούβλα και τα σίδερα δεν είναι για διασκέδα
Γι’ αυτό άκου τα ημί και τον κοασπ
Για να έχεις κι εγγόνια να σε φωνάζουνε παππού
Παππού, παππού

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Διαγωνισμός!!



  Η τάξη μας αποφάσισε να συμμετάσχει στη διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Σχολικού Ραδιοφώνου. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν ένα μήνυμα η "Επικοινωνία". Μέσα από ένα ηχητικό σποτ 2  λεπτών τα παιδιά καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους για τις μορφές επικοινωνίας στον σύγχρονο κόσμο, να μεταφέρουν τον προβληματισμό τους και να το μεταφέρουν στους ακροατές τους μέσα από το λόγο και τη μουσική. Η διαδικασία ήταν αρκετά διασκεδαστική. Βέβαια δε διαθέτουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, ούτε το χώρο, ούτε τα μέσα. Αρκεστήκαμε στην ησυχία της αίθουσας και στο κινητό μας τηλέφωνο. Το αποτέλεσμα μας έκανε όλους χαρούμενους. Ελπίζουμε σε μια καλή θέση αν κι η συμμετοχή από μόνη της είναι μια σπουδαία εμπειρία!
Ακούστε το μήνυμά μας μπαίνοντας στη σελίδα του διαγωνισμού πατώντας εδώ. Επιλέξτε "Ραδιοφωνικά μηνύματα" και θα μας βρείτε τον αριθμό 52, "Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Μάστανλη Κομοτηνής". Πατήστε πάνω στην καρδιά μας και δώστε μας μια ψήφο. 

Ελληνική γλώσσα: Σύνθετα με το συν-


Σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό το συν
              β                                             
              μ                                           
συν +        π   = συμ          
              φ        
              ψ                                           
συν + μαθητής= συμμαθητής, συν + πλοκή = συμπλοκή, συν + βαδίζω = συμβαδίζω, συν + ψηφίζω = συμψηφίζω          συν + φοιτητής = συμφοιτητής
              γ                                
συν +        κ   =  συγ       
              χ                                           
συν + γραφέας = συγγραφέας       συν + κάτοικος = συγκάτοικος     συν + χωρώ = συγχωρώ
συν + σ  = συσσ                       συν + ρ =  συρρ                     συν + λ =  συλλ       
συν + σώμα = σύσσωμος             συν + ρίζα = σύρριζα                         συν + λόγος = σύλλογος        
συν + σ + σύμφωνο = συ                                συν + ζ = συ         
συν + στάση = σύσταση                                                    συν + ζητώ = συζητώ


Άσκηση 1
Φτιάχνω σύνθετες λέξεις
συν-κάτοικος     =
συν - γραφέας   =     
συν - χαίρω       =   
 συν - πονώ        =     
συν - βάλλει      =     
συν - φωνώ       =     
συν - ψηφίζω     =     
συν - λαβή        =     
συν - μαθητής  =     
συν - σίτιο         =     
συν - στάση      =     
συν - σωρεύω   =     
συν - σκέψη      =
συν-έρχομαι     =
συν-οδεύω   =    
Άσκηση 2
Γράψε 3 προτάσεις χρησιμοποιώντας λέξεις από την άσκηση 1

....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................