Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Β΄αποικισμός




Νέες αποικίες των ελλήνων
Η κάθοδος των Δωριέων κι ο Α΄ αποικισμός στα γεωμετρικά χρόνια άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων στον ελλαδικό χώρο. Τα χρόνια που ακολούθησαν (800-500 π.χ. Αρχαϊκά χρόνια) οι άνθρωποι συχνά εγκατέλειπαν την ύπαιθρο και μετακινούνταν στις πόλεις, όπου ένιωθαν μεγαλύτερη ασφάλεια. Έτσι ο πληθυσμός των πόλεων μεγάλωσε και δηµιουργήθηκαν  οι πόλεις-κράτη.
Κέντρο της πόλης ήταν η ακρόπολη , στο πιο ψηλό σηµείο της περιοχής. Εκεί ψηλά τείχη προστάτευαν τους ναούς και τα δημόσια κτίρια. Κάποιοι όμως  έµεναν στα χωριά καλλιεργώντας τη γη. Σιγά σιγά όµως ο πληθυσµός αυξήθηκε και η γη δεν έφτανε να τους θρέψει όλους. Η αύξηση των κατοίκων των πόλεων αλλά κι η μικρή παραγωγή έκανα και πάλι δύσκολη τη ζωή των  ανθρώπων.

Για άλλη μια φορά αποφασίζουν να μετακινηθούν. Αυτή τη φορά όμως οργανωμένα. Πριν το ταξίδι η κάθε πόλη ρωτούσε το µαντείο των ∆ελφών για το κατάλληλο µέρος όπου θα γινόταν η αποικία. Ένα ακόμα δύσκολο ταξίδι ξεκινούσε.

Εργασία:  Αφού παρακολουθήσεις το video γράψε, αν ζούσες εκείνη την εποχή σε μια πόλη-κράτος σε ποια περιοχή θα ήθελες να ιδρύσει αποικία; Γιατί;
http://photodentro.edu.gr/video/handle/8522/101
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου