Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Αρχαία Άβδηρα


    Αν θυμόσαστε όσα είπαμε σχετικά με τους μύθους της Θράκης, η πόλη ιδρύθηκε από τον Ηρακλή, στη μνήμη του Άβδηρου, ο οποίος κατασπαράχθηκε από τα άλογα του Διομήδη. Σύμφωνα με την ιστορία όμως, πρώτος οικιστής υπήρξε ο Κλαζομένιος Τιμήσιος κατά το 654 π.Χ. 


   Η πρώτη αυτή αποικία δεν πήγε καλά. Το 545 π.Χ.. ιδρύθηκαν ξανά από τους κατοίκους της ιωνικής Τέω, που έφυγαν από την πατρίδα τους για να αποφύγουν την Περσική υποδούλωση. Οι Τήιοι στην νέα τους πατρίδα έκοψαν νομίσματα, όμοια με εκείνα της Τέω.

Νόμισμα των Αβδήρων


Όταν οι Πέρσες ήρθαν στη Θράκη, το 491 π.Χ. ο Μαρδόνιος κυρίευσε τις ελληνικές πόλεις και το λιμάνι των Αβδήρων χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριό τους.Το 479 π.Χ. ο βασιλιάς των Περσών φιλοξενήθηκε για μια ακόμη φορά, όταν ηττημένος αποχωρούσε από την νότια Ελλάδα. Ένα χρυσό ξίφος και μια χρυσοποίκιλτη τιάρα ήταν τα δώρα που χάρισε τότε ο Ξέρξης στα Άβδηρα.


Μετά τους Περσικούς πολέμους, τα Άβδηρα γνώρισαν μια μακρά ειρηνική περίοδο μεγάλης οικονομικής και πολιτιστικής ακμής. Έγιναν μέλος της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας πληρώνοντας πολύ υψηλό φόρο. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος όμως αποδυνάμωσε την πόλη, καθώς επέφερε στάσεις, συγκρούσεις και ανακατατάξεις των συμμαχιών.
Το 356 π.Χ. ο Φίλιππος Β΄ κυρίευσε τα Άβδηρα μαζί με άλλες πόλεις των θρακικών παραλίων.

Στα Άβδηρα γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλοσόφους, ο Δημόκριτος (460π. χ. - 370 π. χ.). Πίστευε ότι η ύλη αποτελείτο από αδιάσπαστα, αόρατα  στοιχεία, τα άτομα. Επίσης ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε ότι ο Γαλαξίας είναι το φως από μακρινά αστέρια. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ανέφεραν ότι το σύμπαν έχει και άλλους "κόσμους" και μάλιστα ορισμένους κατοικημένους. 
Εργασία: Παρατήρησε το χάρτη και γράψε σε λίγες σειρές την πορεία των αποίκων. 
............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου