Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Τοπική Ιστορία: Ο μύθος του Ορφέα

    
Ο Ορφέας γεννήθηκε στην περιοχή της Θράκης περίπου τον 6ο αιώνα π.Χ. Ηταν γιός της Κλειώς και του Ιαγρου, βασιλιά της Θράκης. Ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας του δίδαξε την μουσική και του χάρισε την λύρα του
    Η υπέροχη δύναμη της λύρας του Ορφέα έκανε τους ανθρώπους να τρέχουν να τον ακούσουνε κι η μαγική μουσική του μεταδίδεται σε ολόκληρη τη φύση. Τα άγρια θηρία βγαίνουν από τις φωλιές τους και έρχονται να σταθούν μπροστά στα πόδια του, τα δέντρα, ακόμα και οι βράχοι μετακινούνται για να έρθουν να τον ακούσουν.Ο Ορφέας ήταν οιωνοσκόπος και μάντης. Εξασκούσε μαγικές τέχνες, ιδιαίτερα την αστρολογία.

    Συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία, της οποίας ηγείτο ο Ιάσονας, ο οποίος είχε πληροφορηθεί από τον Χείρωνα πως μόνο με τη βοήθεια του Ορφέα θα μπορούσαν να περάσουν άθικτοι από τις Σειρήνες. Οι Σειρήνες κατοικούσαν σε τρία μικρά, βραχώδη νησιά και τραγουδούσαν όμορφα τραγούδια που δελέαζαν τους ναυτικούς προς αυτές. Έπειτα έτρωγαν τους ναυτικούς. Όταν ο Ορφέας άκουσε τις φωνές τους, πήρε τη λύρα του και έπαιξε μια ομορφότερη μουσική, πνίγοντας τη δικιά τους. Με τη μουσική της λύρας του κοίμησε και το δράκο που φύλαγε το χρυσόμαλο δέρας και έτσι μπόρεσε να το κλέψει ο Ιάσονας.

   Η Ευρυδίκη, η αγαπημένη σύζυγος του Ορφέα, μια μέρα που έτυχε να ξεφύγει από την ερωτική καταδίωξη του βοσκού Αρισταίου, τσιμπίθηκε από ένα φίδι που ήταν κρυμμένο στα χόρτα. Το τσίμπιμα ήταν θανατηφόρο.
Αλλόφρων ο Ορφέας έπαιξε τόσο συγκινητικά τραγούδια και τραγούδησε τόσο θρηνητικά που όλες οι νύμφες και οι θεοί έκλαψαν και τον συμβούλευσαν. Ο Ορφέας κατέβηκε στον κάτω κόσμο και με τη μουσική του απάλυνε την καρδιά του Άδη και της Περσεφόνης (το μόνο άτομο που τα κατάφερε ποτέ), οι οποίοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ευρυδίκη να επιστρέψει μαζί του στη γη. Αλλά η συμφωνία που συνόδευε την απόφαση ήταν πως έπρεπε να περπατά μπροστά από αυτήν και να μην κοιτάξει πίσω μέχρι να φτάσει στον πάνω κόσμο. Μέσα στην αγωνία του αθέτησε την υπόσχεση και η Ευρυδίκη εξαφανίστηκε .
Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες στους αιώνες.
Έγινε όπερα

Έγινε πίνακας ζωγραφικής

Έγινε γλυπτό




Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Επίσκεψη στα ΓΑΚ Ροδόπης

   Επισκεφτήκαμε τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, του Νομού Ροδόπης. Η ιστορία δεν είναι απλά ανάγνωση κειμένων. Είναι εδώ ζωντανή, μπορούμε να την αγγίξουμε, να τη μυρίσουμε.
Με τη βοήθεια του Παναγιώτη και της Κυριακής είχαμε την ευκαιρία να δούμε δελτία τροφίμων, άδειες διέλευσης, τηλεφωνικό κατάλογο, χάρτες της πόλης με τις αλλαγές των ονομάτων των δρόμων της πόλης, καρούλια με ταινίες, γραφομηχανές και πολλές φωτογραφίες  από την κατοχή.









Στην επιστροφή για το σχολείο σταματήσαμε στο μνημείο που έχει στηθεί στο κεντρικό πάρκο της πόλης για να κρατά ζωντανό στη μνήμη το χαμό των Εβραίων συμπολιτών μας. Συζητήσαμε και μάθαμε το τι συνέβη εκείνο το κρύο ξημέρωμα του Μαρτίου.


Συμμετέχουμε στο ραδιομαραθώνιο της πόλης

Αύριο, 26 Οκτωβρίου, θα συμμετάσχουμε κι εμείς στο ραδιομαραθώνιο που διοργανώνεται στην πόλη μας. Η αλληλεγγύη είναι αναγκαία στη ζωή μας. Η ανάγκη του άλλου γίνεται δική μας υποχρέωση. Η μικρή βοήθεια που θα εξασφαλίσουμε για το μικρό συμπολίτη μας σίγουρα θα έχει μηδαμινή οικονομική αξία. Θα είναι όμως μία προσπάθεια να απλώσουμε τα χέρια μας και να απαλύνουμε τον πόνο του άλλου. Δεν έχει σημασία για μας το ποσό της προσφοράς αλλά η διάθεση κι η πρόθεση.  Ένα κουτί θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες από τους μαθητές του Στ΄1 και το περίσσευμα του κάθε συμμαθητή τους θα είναι ευπρόσδεκτο


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ιστορία;Το ολοκαύτωμα - Οι Εβραίοι της Κομοτηνής


   Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έκαναν ποτέ άνθρωποι εναντίον ανθρώπων ήταν αυτό που ονομάζουμε "Ολοκαύτωμα". Οι ναζί της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β΄Π.Π. αποφάσιασαν πως κάποιες ομάδες ανθρώπων δεν έπρεπε να υπάρχουν πάνω στη γη. Η απόφαση αυτή οδήγησε εκατομμύρια αμθρώπους στο θάνατο. Εβραϊοι, Ρομά, μάρτυρες του Ιαχωβά, Σίντι, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α. ήταν τα θύματα αυτού  του παρανοϊκού εγκλήματος. 




    Και η Κομοτηνή μετρά κάποιες εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στα κρεματόρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Πολωνία. Στις 3 Μαρτίου του 1943 οι  Βούλγαροι μπήκαν στα εβραϊκά σπίτια και συγκέντρωσαν όλους τους Κομοτηναίους εβραϊκής καταγωγής. Ήταν 878 άνθρωποι. Κάποιοι από αυτούς πέθαναν στη διαδρομή από τις κακουχίες, το κρύο, τον υποσιτισμό ή τις ασθένειες. Κάποιοι άλλοι πνίγηκαν στο Δούναβη, όταν ανατράπηκε ένα από τα πλοία που τους μετέφεραν. Δεν ξέρουμε πόσοι έφτασαν στο  στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα. Όλοι τους θανατώθηκαν αμέσως εκεί κι έτσι δεν υπάρχουν μαρτυρίες για την τύχη τους. Γνωρίζουμε όμως ότι εξοντώθηκαν μέσα σε θαλάμους αερίων, πράγμα που σημάνει πως υπέφεραν, αφού ο θάνατος τους ήταν αργός. 
Κομοτηναίοι εβραϊκής καταγωγής συγκεντώνονται από τις δυνάμεις κατοχής

Το στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα ό

Μάθε  την ιστορία της Άννας Φρανκ.




Άκουσε τι έγραφε στο ημερολόγιό της


Μια καλή ιδέα για το τριήμερο αργιών. Παρακολούθησε την ταινία : «Η ζωή είναι ωραία»


Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ιστορία: Κατοχή κι αντίσταση στην Ελλάδα



Η Ελλάδα γνώρισε τριπλή κατοχή. Μετά από τη νίκη τω δυνάμεων του άξονα, η χώρα μοιράστηκε σε τρεις ζώνες: την γερμανική, την ιταλική και τη βουλγαρική.

 Στη ζώνη της βουλγαρικής κατοχής, η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Οι Βούλγαροι θέλησαν να κάνουν τους κατοίκους αυτής της περιοχής να ξεχάσουν και να αρνηθούν αυτό που ήταν και να δηλώσου Βούλγαροι και μόνο. Κυνήγησαν  τον ελληνικό πληθυσμό (φόνοι, διώξεις κληρικών και δασκάλων, μεταγωγή ανηλίκων στη Βουλγαρία σε καταναγκαστικά έργα, επαχθέστατη φορολογία) και έφεραν Βουλγάρους να εγκατασταθούν στην περιοχή (έποικοι). 


Στη γερμανική ζώνη η κατάσταση ήταν εξίσου απελπιστική. Οι Γερμανοί έπαιρναν όλα τα  αγαθά  και τα  αποθέματα της χώρας, κι έτσι  καταδίκασαν την οικονομία σε απόλυτο μαρασμό και τον πληθυσμό σε θανάσιμη πείνα.  Κατέστρεψαν κάθε λογής υποδομή (συγκοινωνίες, κτίσματα), στέρησαν τους ανθρώπους από κάθε ίχνος ελευθερίας. Παντού επικρατούσε η τρομοκρατία των κατακτητών, οι φυλακίσεις, οι εκτελέσεις και οι εκτοπίσεις. Αυτή ήταν η εικόνα της Ελλάδας  τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Όλα αυτά προκάλεσαν την αντίσταση του ελληνικού λαού. 

Η αντίσταση ξεκίνησε σχεδόν αμέσως τον Απρίλιο του 1941. Αρχικά  ήταν μεμονωμένοι πολίτες ή μικρές ομάδες, άλλα σταδιακά απέκτησε οργανωμένη μορφή με την ίδρυση αντιστασιακών οργανώσεων. Από τα μέσα του 1942 είχαμε έναν ένοπλο αγώνα . Ήδη από τα μέσα του 1943 οι αντάρτικές ομάδες είχαν προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στους κατακτητές και είχαν κατορθώσει να απελευθερώσουν τμήμα της ορεινής ενδοχώρας.



Ο συνολικός φόρος αίματος του ελληνικού λαού στην περίοδο της Κατοχής τόσο από την πείνα και τις  κακουχίες όσο και στο βωμό του απελευθερωτικού αγώνα συνολικά ξεπέρασε τον αντίστοιχο κάθε άλλου λαού της κατεχόμενης Ευρώπης.
Δείτε την ταινία


Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ελληνική γλώσσα: Ο Πέτρος κι ο λύκος

     Άλλη μια δραστηριότητα στο πλαίσιο του μαθήματος "Ελληνική γλώσσα" και στο κεφάλαιο "Προστατευόμενα ήδη ζώων" θα είναι γι΄αυτήν την εβδομάδα η ακρόαση του μουσικού παραμυθιού "Ο Πέτρος κι ο λύκος" του Σεργκέι Προκόφιεβ. Θα  ακούσουμε το Δημήτρη Χορν να το διαβάζει . Ας πάρουμε όμως πρώτα μιαν ιδέα:


Το μουσικό παραμύθι “O Πέτρος και ο λύκος” σε κείμενο του ίδιου του Προκόφιεβ, πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μόσχα το 1936. Δεν είναι το μοναδικό έργο για παιδιά που γράφει ο συνθέτης. Όπως φανερώνει και ο υπότιτλος του έργου “μουσικό παραμύθι για παιδιά”, πρόκειται για μια ιστορία όπου οι πρωταγωνιστές προσωποποιούνται και ταυτίζονται με τα ηχοχρώματα ενός ή περισσότερων οργάνων, όπως συμβαίνει και με το “Καρναβάλι των ζώων” του Σεν Σανς. Είναι ένα παραμύθι που αποσκοπεί να μυήσει το παιδί στα όργανα της ορχήστρας. Πρόκειται για μια μουσική εικονογραφημένη ιστορία, όπου οι ήρωες προσωποποιούνται μέσω ενός ή περισσοτέρων οργάνων. Το φλάουτο εκπροσωπεί το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρίνο τη γάτα, το φαγκότο τον αυστηρό παππού, τρία κόρνα παίζουν τον λύκο, τα έγχορδα όλα μαζί τον Πέτρο, τα ξύλινα πνευστά τους κυνηγούς, τα τύμπανα και η γκρανκάσα βροντούν σαν τις τουφεκιές τους.

Περίληψη: Ένα μικρό αγόρι, ο Πέτρος, μια μέρα ανοίγει την πόρτα του κήπου και βγαίνει στο λιβάδι, παρά την απαγόρευση του παππού του. Εκεί είναι ο φίλος του, το πουλάκι, που τιτιβίζει χαρούμενα. Η πάπια βρίσκοντας ανοιχτή την πόρτα του κήπου βγαίνει κι εκείνη στο λιβάδι και πηγαίνει στη λιμνούλα. Στη συνέχεια έρχεται η γάτα. Τότε βγαίνει θυμωμένος ο παππούς, παίρνει τον Πέτρο μέσα στον κήπο και κλειδώνει την πόρτα. Ξαφνικά παρουσιάζεται ο λύκος από το δάσος. Το πουλάκι και η γάτα πάνω στα δέντρα διασώζονται, η πάπια όμως καταλήγει στο στομάχι του λύκου. Ο Πέτρος σκαρφαλώνει στον τοίχο και ανεβαίνει σε ένα κλαδί και βοηθούμενος από το πουλάκι πιάνει το λύκο με ένα σχοινί από την ουρά. Την ίδια στιγμή βγαίνουν από το δάσος οι κυνηγοί πυροβολώντας (είχαν ακολουθήσει το λύκο). Ο Πέτρος τους φωνάζει να σταματήσουν και να πάνε τον λύκο στον ζωολογικό κήπο. Στο τέλος όλοι μαζί σε πομπή οδηγούν το λύκο στον ζωολογικό κήπο.

Τώρα ας κάνουμε και κάποιες δραστηριότητες με θέμα το μουσικό παραμύθι:







*Οι δραστηριότητες και τα κείμενα  είναι από το μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ιστορία:Γερμανική εισβολή

Μετά την ήττα των ιταλικών δυνάμεων στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η Γερμανία του Χίτλερ αποφασίζει την επίθεση του στρατού της και την εισβολή στην Ελλάδα.

Η γερμανική εισβολή ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1941, με την επίθεση γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας.  Η μάχη διήρκεσε μόλις τέσσερις μέρες και στις 9 Απριλίου παραδόθηκαν τα ελληνικά στρατεύματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τους Γερμανούς να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για την ανδρεία και μαχητικότητα των Ελλήνων. Στις 20 Απριλίου η Ελλάδα
 συνθηκολόγησε πρώτα με τους Γερμανούς, 
Η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσει τριπλή κατοχή: Γερμανική, Ιταλική, Βουλγαρική.


Στις 27 Απριλίου 1941 τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα.
Ο Ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών δια στόματος Κώστα Σταυρόπουλου ανακοινώνει:
«Έλληνες, ύστερα από λίγα λεπτά ο ραδιοφωνικός μας σταθμός δεν θα είναι ελληνικός… αδέρφια ψηλά τις καρδιές…»
Ο πνευματικός κόσμος πενθεί. Ο Βασίλης Τσιτσάνης εμπνέεται την “Συννεφιασμένη Κυριακή” κι  η Πηνελόπη Δέλτα γίνεται τραγική αυτόχειρας παίρνοντας δηλητήριο.
Η ναζιστική σημαία υψώνεται  στην Ακρόπολη.


Η Ελλάδα για 4 χρόνια θα ζήσει κάτω από τη ναζιστική κατοχή. 

Δείτε το video


Ελληνική γλώσσα: Ασκήσεις καταλήξεις ρημάτων σε -ε ή -αι


ΑΣΚΗΣΕΙΣ
1) Γράφω -ε ή -αι

● Έρχετ__ σε λίγο.   

● Έρχεστ__ να σας πω κάτι;   

● Γιατί μου απαγορεύετ__ να παίξω;   

● Απαγορεύετ__ να πετάς κάτω σκουπίδια.   

● Ντύνετ__ για το σχολείο.   

● Ντύνετ__ το μωρό να το πάω μια βόλτα;   

● Δεν είναι σωστό να τους ζαλίζουμ__ με τις φωνές μας.   

● Ζαλίζομ__ στο καράβι.   

● Όταν το βιβλίο είναι ενδιαφέρον, ξεχνιέμ__ και διαβάζω με τις ώρες.   

● Δεν πρέπει να ξεχνάμ__ τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.   


.2) Συμπληρώνω με ε ή αι:
Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύετ…
Όποιος βιάζετ… σκοντάφτει.
Δε βλέπετ… που χτύπησε η Μαρία;
Γιατί δεν περιμένετ… και μας;
Όποιος ανακατεύετ… με τα πίτουρα τον τρών’ οι κότες.
Έχει σύννεφα. Δε φαίνετ… ο ήλιος.
Τι λέτ… ;Θα διαβάζετ… από δω και πέρα;

   Όταν το καλοκαίρι ζεσταίνομ_, κάθομ_ κάτω από την κληματα­ριά και όροσίζομ_.
  Ευχαριστιέμ_ να γυμνάζομ_ με τους φίλους μου στο γυμναστή­ριο της γειτονιάς, όπου παίζουμ_ και μπάσκετ και χορταίνουμ_ παιχνίδι. Συχνά διαφωνούμ_ και μαλώνουμ_, και τότε εγώ στενοχωριέμ__.

 Το Σάββατο το απόγευμα πηγαίνουμ_ επίσκεψη στη γιαγιά. Εγώ χαίρομ_ γιατί εκεί συναντιέμ_ με τα ξαδέρφια μας και παίζουμ_ με τις ώρες.


Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Τεστ Γεωγραφίας


Ερωτήσεις γεωγραφίας 1

Όνομα………………………………………………………………………………........
Ημερομηνία……………………………………………………………………..............

1) Η Ευρώπη είναι μια .................................. Βρίσκεται στη .................................................................. και μαζί με την ..................................... αποτελούν την ........................................................

2)Ένωσε τις οροσειρές με τις χερσονήσους που βρίσκονται.
Σκανδιναβικές Άλπεις                                     Βαλκανική Χερσόνησος
Πίνδος
Απέννινα                                                            Ιβηρική Χερσόνησος
Αίμος         
Καρπάθια                                                          Ιταλική Χερσόνησος
Πυριναία                                                            Σκανδιναβική Χερσόνησος
Δειναρικές Άλπεις

3)Ορίστε μα τα σημεία του ορίζοντα μια μεγάλη ευρωπαϊκή οροσειρά
Βόρια……………………………………………………………………………………

Νότια……………………………………………………………………………………

Ανατολικά………………………………………………………………………………

Δυτικά……………………………………………………………………………………

4) Ποια είναι τα φυσικά σύνορα Ευρώπης Ασίας;
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

5) Σημειώστε πάνω στο χάρτη τις οροσειρές και τις χερσονήσους


Τεστ Γεωγραφίας 2
Όνομα……………………………………………………………………………………………………
Ημερομηνία……………………………………………………………………………………………...

Ερωτήσεις
1)    Ποια είναι τα φυσικά σύνορα Ευρώπης κι Ασίας;
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
2)    Ποιες χερσόνησοι βρίσκονται στη Νότια Ευρώπη;
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
3)    Ποιες οροσειρές υπάρχουν στη Βαλκανική χερσόνησο;
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
4)    Σωστό ή Λάθος;
Η Ευρώπη βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο  ……………….
Τα Πυρηναία όρη βρίσκονται στην Ιβηρική Χερσόνησο   …………………….
Η Ευρασία είναι μια ήπειρος  ……………..
5)    Συμπληρώνω:
Η……………………………………………….βρέχεται από τον Αρκτικό Ωκεανό ενώ η Ιβηρική χερσόνησος βρέχεται από τον …………………………………………………….
Η Ασία κι η Ευρώπη είναι ξεχωριστές ήπειροι για ……………………………………………………………………………………………………………….

Στην Ιταλική χερσόνησο υπάρχουν τα………………………………… και οι …………………………………

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Ελληνική γλώσσα:Προβολή ταινίας


  Το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου ελληνικής γλώσσας της Στ΄τάξης  έχει για θέμα τα ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Αφού μιλήσαμε για την αρκούδα και τον Αρκτούρο είδαμε και το πρώτο μέρος της ταινίας  " Ή αρκούδα" του Jean Jacques Annaud !  Ή ταινία είναι γυρισμένη σε φυσικούς χώρους με πραγματικές αρκούδες.  Ειναι ένας ύμνος στην άγρια φύση,στη συμβίωση ζώων κι ανθρώπων και το σεβασμό τους.

Υπόθεση: Ένα αρκουδάκι μένει ορφανό πριν ολοκληρώσει τη μαθητεία επιβίωσης κοντά στην μάνα του. Αναζητά στοργή και προστασία από έναν αρκούδο, που καταδιώκεται από δύο αδυσώπητους αρκουδοκυνηγούς. Μαζί του μαθαίνει να βρίσκει την τροφή του, τις συνήθειες του είδους τους, ώσπου αιχμαλωτίζεται. Αρχίζει να εξημερώνεται…
Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στα άγρια αυτά ζώα και τον άνθρωπο εξελίσσεται και επιτέλους οι κυνηγοί κατανοούν ότι «η μεγαλύτερη συγκίνηση δεν είναι να σκοτώνεις, αλλά να αφήνεις να ζουν»….
Χιούμορ, συγκίνηση, αγονία εναλλάσονται σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Παρακολουθούμε όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον. Περισσότερο ενδιαφέρον όμως θα έχει η συζήτηση μετά την ολοκλήρωση της προβολής.

Δείτε κι εσείς την ταινία



Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Ελληνική γλώσσα:Προστακτική ενεστώτα και αορίστου(ασκήσεις)

Προστακτική Ενεστώτα κι Αορίστου

Π.χ.:
πρόσωπο
Προστακτική ενεστώτα
Προστακτική αορίστου
(γράφω)
β’ εν.:
β’ πλ.:
γράφε
γράφετε
γράψε
γράψτε
(σκουπίζω)
β’ εν.:
β’ πλ.:
σκούπιζε
σκουπίζετε
σκούπισε
σκουπίστε
(αγαπώ)
β’ εν.:
β’ πλ.:
αγάπα
αγαπάτε
αγάπησε
αγαπήστε


Ασκήσεις    1. Συμπληρώνω την προστακτική:
ενεστώτας
Προστακτική ενεστώτα
αόριστος
Προστακτική αόριστου
διαβάζω
διάβασα
παίζω
σκουπίζω
ποτίζω



2)Σχηματίζω την προστακτική ενεστώτα και αορίστου στο β΄ ενικό και β΄ πληθυντικό, όπως στο παράδειγμα:                        
 ΡΗΜΑΤΑ                       ΠΡΟΣΤ. ΕΝΕΣΤΩΤΑ                                              ΠΡΟΣΤ. ΑΟΡΙΣΤΟΥ
 λύνω                                  λύνε - λύνετε                                                            λύσε - λύστε
ζωγραφίζω                    ……………………………………...............................................................        αφήνω                           ....................................................................................................................
δανείζω                         ……………………………………..................................................................   στρώνω                        ……………………………………....................................................................   αθροίζω                        …………………………………..…………………………………...................
 χτίζω                          ……………………………………….…………………………………..............
κλείνω                         ……………………………………….…………………………………..............
Κόβω                          ………………………………… ………………………………….....................
 ρίχνω                        ………………………………………………………………….........................
ανακατεύω              ……………………………………………. …………………………………


3)Στο παρακάτω κείμενο συμπληρώνω στο κατάλληλο πρόσωπο την προστακτική αορίστου του ρήματος που βρίσκεται στην παρένθεση:

Εσύ, Ζωή, .......................... (μαζεύω) τα λουλούδια. Εσύ, Εμρέ, ........................ (καθαρίζω) τα παρτέρια. Εσείς, Ιρμάκ και Πέτρο, ............................. (μαζεύω) τα πεσμένα φύλλα. Εσείς, Πελίν και Κώστα, .......................... (σκουπίζω) τους διαδρόμους του κήπου. Εσύ, Χαλίλ, ........................... (τρίβω) τα μάρμαρα της σκάλας κι εσύ, Τασία, .............................. (μάζεύω) τα τριαντάφυλλα.



4). Συμπληρώνω τα κενά των παρακάτω προτάσεων βάζοντας τα ρήματα της παρένθεσης στην προστακτική αορίστου και στο πρόσωπο που ζητείται:  

(β΄πληθ.) .............................. (σταματώ) πια να μαλώνετε.  (β΄ πληθ.) ........................... (προχωρώ) λίγο πιο γρήγορα.  (β΄εν.) ................ (βάζω) τα πράγματά σου στη θέση τους. (β΄ εν.) ..................... (μαθαίνω) να γράφεις σωστά και καθαρά.  (β΄ εν.) ..................... (παίρνω) τα ποδήλατα και (β΄πληθ.) ................ (μπαίνω) μέσα στην αυλή.   (β’ πληθ.) « ................................ (προστατεύω) το περιβάλλον» λέει η πινακίδα.   (β΄ πληθ.) ............................ (αρχίζω) να μοιράζετε τατετράδιο.