Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ελληνική γλώσσα: Ο Πέτρος κι ο λύκος

     Άλλη μια δραστηριότητα στο πλαίσιο του μαθήματος "Ελληνική γλώσσα" και στο κεφάλαιο "Προστατευόμενα ήδη ζώων" θα είναι γι΄αυτήν την εβδομάδα η ακρόαση του μουσικού παραμυθιού "Ο Πέτρος κι ο λύκος" του Σεργκέι Προκόφιεβ. Θα  ακούσουμε το Δημήτρη Χορν να το διαβάζει . Ας πάρουμε όμως πρώτα μιαν ιδέα:


Το μουσικό παραμύθι “O Πέτρος και ο λύκος” σε κείμενο του ίδιου του Προκόφιεβ, πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μόσχα το 1936. Δεν είναι το μοναδικό έργο για παιδιά που γράφει ο συνθέτης. Όπως φανερώνει και ο υπότιτλος του έργου “μουσικό παραμύθι για παιδιά”, πρόκειται για μια ιστορία όπου οι πρωταγωνιστές προσωποποιούνται και ταυτίζονται με τα ηχοχρώματα ενός ή περισσότερων οργάνων, όπως συμβαίνει και με το “Καρναβάλι των ζώων” του Σεν Σανς. Είναι ένα παραμύθι που αποσκοπεί να μυήσει το παιδί στα όργανα της ορχήστρας. Πρόκειται για μια μουσική εικονογραφημένη ιστορία, όπου οι ήρωες προσωποποιούνται μέσω ενός ή περισσοτέρων οργάνων. Το φλάουτο εκπροσωπεί το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρίνο τη γάτα, το φαγκότο τον αυστηρό παππού, τρία κόρνα παίζουν τον λύκο, τα έγχορδα όλα μαζί τον Πέτρο, τα ξύλινα πνευστά τους κυνηγούς, τα τύμπανα και η γκρανκάσα βροντούν σαν τις τουφεκιές τους.

Περίληψη: Ένα μικρό αγόρι, ο Πέτρος, μια μέρα ανοίγει την πόρτα του κήπου και βγαίνει στο λιβάδι, παρά την απαγόρευση του παππού του. Εκεί είναι ο φίλος του, το πουλάκι, που τιτιβίζει χαρούμενα. Η πάπια βρίσκοντας ανοιχτή την πόρτα του κήπου βγαίνει κι εκείνη στο λιβάδι και πηγαίνει στη λιμνούλα. Στη συνέχεια έρχεται η γάτα. Τότε βγαίνει θυμωμένος ο παππούς, παίρνει τον Πέτρο μέσα στον κήπο και κλειδώνει την πόρτα. Ξαφνικά παρουσιάζεται ο λύκος από το δάσος. Το πουλάκι και η γάτα πάνω στα δέντρα διασώζονται, η πάπια όμως καταλήγει στο στομάχι του λύκου. Ο Πέτρος σκαρφαλώνει στον τοίχο και ανεβαίνει σε ένα κλαδί και βοηθούμενος από το πουλάκι πιάνει το λύκο με ένα σχοινί από την ουρά. Την ίδια στιγμή βγαίνουν από το δάσος οι κυνηγοί πυροβολώντας (είχαν ακολουθήσει το λύκο). Ο Πέτρος τους φωνάζει να σταματήσουν και να πάνε τον λύκο στον ζωολογικό κήπο. Στο τέλος όλοι μαζί σε πομπή οδηγούν το λύκο στον ζωολογικό κήπο.

Τώρα ας κάνουμε και κάποιες δραστηριότητες με θέμα το μουσικό παραμύθι:







*Οι δραστηριότητες και τα κείμενα  είναι από το μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου