Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ιστορία: Κατοχή κι αντίσταση στην Ελλάδα



Η Ελλάδα γνώρισε τριπλή κατοχή. Μετά από τη νίκη τω δυνάμεων του άξονα, η χώρα μοιράστηκε σε τρεις ζώνες: την γερμανική, την ιταλική και τη βουλγαρική.

 Στη ζώνη της βουλγαρικής κατοχής, η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Οι Βούλγαροι θέλησαν να κάνουν τους κατοίκους αυτής της περιοχής να ξεχάσουν και να αρνηθούν αυτό που ήταν και να δηλώσου Βούλγαροι και μόνο. Κυνήγησαν  τον ελληνικό πληθυσμό (φόνοι, διώξεις κληρικών και δασκάλων, μεταγωγή ανηλίκων στη Βουλγαρία σε καταναγκαστικά έργα, επαχθέστατη φορολογία) και έφεραν Βουλγάρους να εγκατασταθούν στην περιοχή (έποικοι). 


Στη γερμανική ζώνη η κατάσταση ήταν εξίσου απελπιστική. Οι Γερμανοί έπαιρναν όλα τα  αγαθά  και τα  αποθέματα της χώρας, κι έτσι  καταδίκασαν την οικονομία σε απόλυτο μαρασμό και τον πληθυσμό σε θανάσιμη πείνα.  Κατέστρεψαν κάθε λογής υποδομή (συγκοινωνίες, κτίσματα), στέρησαν τους ανθρώπους από κάθε ίχνος ελευθερίας. Παντού επικρατούσε η τρομοκρατία των κατακτητών, οι φυλακίσεις, οι εκτελέσεις και οι εκτοπίσεις. Αυτή ήταν η εικόνα της Ελλάδας  τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Όλα αυτά προκάλεσαν την αντίσταση του ελληνικού λαού. 

Η αντίσταση ξεκίνησε σχεδόν αμέσως τον Απρίλιο του 1941. Αρχικά  ήταν μεμονωμένοι πολίτες ή μικρές ομάδες, άλλα σταδιακά απέκτησε οργανωμένη μορφή με την ίδρυση αντιστασιακών οργανώσεων. Από τα μέσα του 1942 είχαμε έναν ένοπλο αγώνα . Ήδη από τα μέσα του 1943 οι αντάρτικές ομάδες είχαν προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στους κατακτητές και είχαν κατορθώσει να απελευθερώσουν τμήμα της ορεινής ενδοχώρας.



Ο συνολικός φόρος αίματος του ελληνικού λαού στην περίοδο της Κατοχής τόσο από την πείνα και τις  κακουχίες όσο και στο βωμό του απελευθερωτικού αγώνα συνολικά ξεπέρασε τον αντίστοιχο κάθε άλλου λαού της κατεχόμενης Ευρώπης.
Δείτε την ταινία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου