Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Τοπική ιστορία: Τρεις αρχαίες πόλεις της Θράκης

                                           ΑΒΔΗΡΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη ιδρύθηκε από τον Ηρακλή, για να τιμηθεί η μνήμη του συντρόφου του Άβδηρου, ο οποίος κατασπαράχθηκε από τα άλογα του Διομήδη.
. Τα Άβδηρα το 545 π.Χ.. ιδρύθηκαν από τους κατοίκους της ιωνικής Τέω, που έφυγαν από την πατρίδα τους για να αποφύγουν την Περσική υποδούλωση. Οι Πέρσες βασιλείς, Μαρδόνιος και Ξέρξης, όμως έκαναν ορμητήριο το λιμάνι των Αβδήρων κατά τις εκστρατείες τους 491π.Χ. – 479π.Χ. Αργότερα έγιναν μέλος της Α΄ και Β΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας.  Το 356 π.Χ  ο Φίλιππος Β΄ κυρίευσε τα Άβδηρα μαζί με άλλες πόλεις των θρακικών παραλίων.
Στα τέλη του 3ου και στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ.  η εποχή της ακμής τους όμως είχε πλέον περάσει κι οι Ρωμαίοι τα καταλαμβάνουν. Η κατασκευή της νέας βασικής οδικής αρτηρίας, της "Εγνατίας οδού", επιτάχυνε το μαρασμό.
Στα Άβδηρα γεννήθηκε κι ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος, ο πρώτος που μίλησε για το άτομο.

                                                             ΜΑΡΩΝΕΙΑ-ΙΣΜΑΡΑ


Η Μαρώνεια ιδρύθηκε από Χιώτες αποίκους, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του ΄Ισμαρου, στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα και εξελίχθηκε σε κραταιά και πολυάνθρωπη πόλη-κράτος. Η παράδοση αναφέρει ως οικιστή της Μαρώνειας τον Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα. Από τον Όμηρο είναι γνωστή η φιλοξενία και τα δώρα του Μάρωνα πρός τον Οδυσσέα όταν εκείνος βρέθηκε στη χώρα των Κικόνων.
Η ισχυρή ακρόπολη του Άι-Γιώργη ανατολικά της Μαρώνειας, που ταυτίστηκε με την πόλη των Κικόνων Ισμάρα ή Ίσμαρο, χρονολογείται στους 9ο και 8ο αι. π.Χ., ενώ ξεχωρίζει μια επιβλητική μεγαλιθική πύλη. 
Το 167 π.Χ. η Ρώμη προχώρησε στη σύναψη συμμαχίας μαζί της. Οι επιγραφές που ήλθαν στο φως μας πληροφορούν για τους πολιτικούς θεσμούς και την προσωπογραφία της πόλης. Στα νομίσματά της εικονίζεται συνήθως το άλογο, η κεφαλή του Διονύσου, η άμπελος και το σταφύλι.

                                                           ΖΩΝΗ 


Η Ζώνη, η σημαντικότερη και ακμαιότερη από τις αποικίες της Σαμοθράκης. Η πόλη φαίνεται να ιδρύθηκε τον 6ο αι. π.Χ. και  όπως και οι υπόλοιπες αποικίες της Σαμοθράκης, αρχικά εξυπηρετούσε τις ανάγκες της μητρόπολης σε αγροτικά προϊόντα και την εμπορική επικοινωνία με τα θρακικά φύλα της ενδοχώρας. Κατά τον 4ο και 5ο  αι. π.Χ. η πόλη εξελίχτηκε  σε σημαντικό εμπορικό κέντρο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου